Bel of WhatsApp

Le Marche, ook wel De Marken genoemd vinden wij een van de mooiste regio’s van Italië. Waarom? Gelegen in midden Italië tussen de Apennijnen en de Adriatische zee vind je er op korte afstand alles wat Italië mooi en bijzonder maakt. Door de korte afstand tussen bergen en zee vind je diverse mooie landschappen dicht bij elkaar. Bergen, tot 1500 m, glooiende heuvels en mooie (zand)stranden en dat alles binnen 50 km! Zo kun je, en dat doen we zelf ook regelmatig, ’s ochtends een heerlijke bergwandeling maken en ’s middags lekker uitrusten aan zee.

Behalve het landschap is er uiteraad ook heel veel te zien. Onderstaand hebben wij een selectie gemaakt van de bezienswaardigheden van Le Marche.

De steden in Le Marche

Le Marche kent een behoorlijk aantal mooie steden/stadjes die we de moeite van het bezoeken waard vinden. In de volgorde, van noord naar zuid, de provincies volgend, zijn de volgende het bezoek meer dan waard. Bij de lokale VVV’s kun je specifieke informatie krijgen over wat te bezoeken met openingstijden.

Provincie Pesaro Urbino
Pesaro Le MarchePesaro, de meest noordelijke stad van Le Marche aan zee gelegen. Samen met Urbino vormt dit de hoofdzetel van de provincie Pesaro-Urbino. In augustus vindt hier het bekende Rossini opera festival plaats. Natuurlijk een oud centrum met pleinen, mooie straatjes en veel winkels. Aan de voet van het natuurpark Monte San Bartolo gelegen waardoorheen de mooie weg richting Gabbice Mare loopt (de strada panoramica). Onderweg vind je verschillende mooie dorpjes en kun je afdalen naar diverse mooie baaitjes aan zee.  

Fano Le MarcheFano, vinden wij een van de leukste steden. Nog vrijwel geheel ommuurd met de Romeinse poort van keizer Augustus als toegang. Alweer veel mooie straatjes en een mooi plein. Eind juli is er een jazz festival wat grotendeels aan zee plaats vindt. Leuke boulevard waar ’s avonds door families veel geslenterd wordt, de “passeggiata”, lekker een ijsje of op het terras een aperitivo genuttigd wordt. Aan de kust diverse stranden die voornamelijk bezocht worden door de lokale bewoners. 

Fossombrone Le MarcheFossombrone, ter hoogte van Fano ca. 30 km landinwaarts gelegen. Leuke stad met regionale functie. Grote markt op maandag. Leuke winkelstraat, de corso, met arcaden en winkels. Boven de stad is een groot fort gelegen en een natuurgebied (Monte Cesane) waar je prima kunt wandelen (goed aangegeven routes). Even verderop is de “ gola di Furlo” een kloof waardoor vroeger de romeinse toegangsweg naar Rome liep. De resten daarvan kun je nog steeds zien. 

Cagli, Gubbio, Urbania, leuke stadjes in de bergen gelegen. Niet groot maar wel mooi gelegen met een echt ‘berg’ karakter.

Urbino Le MarcheUrbino, een van de ‘toppers’ van Le Marche. Zou je eigenlijk niet mogen missen. Hier is de Universiteit gevestigd wat altijd voor een levendig karakter zorgt. Groot aantal culturele hoogtepunten waarvan het ‘Palazzo ducale’ de belangrijkste is. Bijzonder mooie bouwstijl en enkele topstukken van schilderijen. 

 

Provincie Ancona

Senigallia, mooie oude stad aan de kust gelegen. Populaire badplaats en mooi centrum. Hier vind je ook een bijzonder mooi boulevard met een pier in zee.

Ancona Le MarcheAncona, de hoofdstad van Le Marche. Heeft een belangrijke haven waarvandaan de diverse ferry’s vertrekken en aankomen richting Kroatië en Griekenland. Hier vind je ook het moderne vliegveld (Ryanair) met verbindingen op Dusseldorff/Weeze en Charleroi. De stad vinden we zelf behoorlijk druk maar er is wel een schattige dierentuin (Falconara). De stad ligt aan de voet van de Monte Conero en vlak bij zijn mooie baaien (porto nuovo) en de zeer bekende badplaatsen Sirolo en Numana. Van daaruit kun je ook wandelen en heb je zicht op de twee gezusters, twee witte rotsen in zee, zeer de moeite waard, al is het alleen maar voor het uitzicht!

Jesi, ter hoogte van Ancona 20 km landinwaarts gelegen. Centrum van een van de bekendste wijnen van Le marche  ‘Verdicchio di Castello di Jesi’. De stad zelf is op een heuvelrug gelegen en biedt mooi uitzichten rondom.
Uiteraard vind je, met name in het binnenland veel kleine stadjes en dorpjes die mooi gelegen zijn. Arcevia, Pergola, Sassoferato, Cingoli (het balkon van Le Marche)
Fabriano, oude stad en centrum van de papier industrie. Vlak bij zijn de Grotten van Frasassi, vrij recent ontdekt grottenstelsel wat tot de grootse van Europa behoort. Bezoek meer dan waard (rondleidingen onder begeleiding).

Provincie Macerata en Fermo

Macerata Le MarcheMacerata, belangrijke oude stad met als hoogtepunt het “Sferistico” , een soort arena waar in de zomer ook een opera festival plaats vindt. Tip, wanner je het bezoekt is er een mooie parkeergarage aan de rand van het centrum. Lift en roltrappen brengen je naar het oude centrum.

Tolentino, zeer mooi gelegen stad met oud centrum.  Tolentino heeft het Internationaal Museum van de Karikatuur en Humor in de kunst in Palazzo Sangallo. Hier kun je zo'n 3.000 werken van kunstenaars uit de hele wereld zien. De stad organiseert ook het tweejaarlijkse internationale Festival van Humor in de Kunst, een van de meest prestigieuze evenementen in zijn soort.

San Severino Marche, oude stad met bijzonder plein en klokkentoren. Abbadia di Fiastra, vlakbij Urbisagla gelegen abdij. Bijzonder leuk om te bezoeken, je kunt er ook een leuke wandeling maken. In de directe omgeving veel opgravingen.

Fermo, op korte afstand van de kust gelegen oude stad op heuveltop. Zeer mooi plein en uitzicht.
Verder: San Ginesio, Camerino, Sarnano

Provincie Ascoli Piceno

Ascoli Piceno Le MarcheAscoli Piceno, echt een topper. Een van de mooiste steden van Le Marche. Bijzonder mooi plein (met oude bar en originele inrichting). Veel bezienswaardigheden. Het zicht op de bergen vanuit de diverse straatjes is werkelijk prachtig. Tip, parkeer net onder aan de stad in de parkeergarage. Niet duur en je komt met de lift zo in het oude centrum terecht (en de auto blijft lekker koel!)

San Benedetto del Tronto, een van de bekendste en belangrijkste badplaatsen. ‘gezellig’ druk met veel Italianen. Mooie boulevard.
Grottamare, kleiner dan San Benedetto maar wij vinden het wel leuker. Kleiner en een mooie boulevard met de pijnbomen tot op het strand. ’s Avonds heel veel kraampjes op de boulevard.

Ripatransone, erg bekend stadje/dorpje. Natuurlijk weer oude gebouwen maar de belangrijkste trekpleister is ‘het smalste’ straatje ter… wereld? In ieder geval erg smal!
Verder de moeite waard; Amandola (bergstadje), Monterubbiamo, Offida

Dorpen in Le Marche

Dorpjes. In geheel Le Marche vind je verspreid door het landschap en veelal op heuveltoppen tal van leuke en mooie dorpjes. Veelal omgeven door oude muren en toegang via authentieke poorten. Door de ligging vaak prachtige uitzichten, bijzonder leuk voor een korte stop en een lekkere cappucino. In de zomer houden veel dorpen / stadjes ook hun eigen feest. Vaak met een thema, wat natuurlijk iets met eten te maken heeft. Voor een actueel overzicht kunt u ook kijken op http://www.marcheinfesta.it/

Gezien het grote aantal is het onmogelijk ze allemaal te noemen. Hieronder in ieder geval greep uit het aantal die wij zelf als zeer mooi of leuk ervaren. 

Le Marche MondavioMondavio, mooi stadje met compleet fort

Le Marche BarchiBarchi, klein dorpje met mooi uitzicht

Le Marche FiorenzuolaFiorenzuola, ten noorden van Pesaro op klif aan de kust

Le Marche SarnanoSarnano, mooi bergstadje aan de voet van de Monte Sibbilini

Le Marche LoretoLoreto, echte bedevaartsplaats met enorme kerk en klooster. Veel bedevaargangers die allemaal in hun eigen taal kunnen biechten!

Le Marche ArceviaArcevia, oud stadje aan de voet van de Appenijnen

 

De 'Parels' van Le Marche

Hoewel alle steden en dorpen een bezoek waard zijn mag je twee steden eigenlijk absoluut niet missen. Door een ieder (h)erkend als 'De Parels' van Le Marche. Natuurlijk hebben we het hier over Urbino -in het noorden van Le Marche- en Ascoli Piceno in het zuiden.

Urbino

Urbino Le Marche

Urbino, een van de ‘toppers’ van Le Marche. Zou je eigenlijk niet mogen missen. Hier is de Universiteit gevestigd wat altijd voor een levendig karakter zorgt. Groot aantal culturele hoogtepunten waarvan het ‘Palazzo ducale’ de belangrijkste is. Bijzonder mooie bouwstijl en enkele topstukken van schilderijen. In de zomer, augustus, is er ook een festival met oude ambachten en gebruiken. Iedereen is dan ‘middeleeuws’ gekleed en eer vinden demonstraties plaats met oude wapens. Bij de VVV kun je je aanmelden voor een rondleiding met -engelstalige- gids, zeker de moeite waard. Rijd bij aankomst helemaal door richting centrum en parkeer in de parkeergarage (blijft de auto lekker koel). Je kunt dan via de grote toren, met een wenteltrap zo groot dat daar vroeger de paarden over konden gaan, naar het centrum.

 

Ascoli Piceno

Ascoli Piceno Le Marche

Ascoli Piceno, echt een topper. Een van de mooiste steden van Le Marche. Bijzonder mooi plein (met oude bar en originele inrichting). Veel bezienswaardigheden. Het zicht op de bergen vanuit de diverse straatjes is werkelijk prachtig. Tip, parkeer net onder aan de stad in de parkeergarage. Niet duur en je komt met de lift zo in het oude centrum terecht (en de auto blijft lekker koel!) 

 

Vakantie in Le Marche

Uiteraard is Le Marche een heerlijke regio om vakantie te vieren. Wij bieden u dan ook een royaal en aanspreken aanbod van Vakantiehuizen, Villa's en Appartementen in Agriturismo's aan. Te veel keus en wilt u advies? mail of bel ons, wij helpen u graag.

Met zijn 2-en op vakantie naar Le Marche, Italie?  Als stel of koppel zijn er behoorlijk wat mogelijkheden. Wij hebben die accomodaties geselecteerd waar het samen goed toeven is. Mooi gelegen, en niet te druk en goede uitvalsbasis om de regio te verkennen, actief te zijn en fijn om terug te komen en te ontspannen bij het zwembad. Onze selectie bestaat zowel uit vrijstaande Vakantiehuizen als mooie Appartementen in een Agriturismo of Countryhouse