Bel of WhatsApp

Kerst in Italie

Het kerstfeest 'Natale', wat  'geboortedag' betekent wordt echt gevierd. In bijna elke kerk en in bijna elk huis staat een kerststal. De kerststallen worden ook druk bezocht, natuurlijk na de 'pranzo'. Maar wat doen de Italianen thuis? juist.... eten ! 

 

Kerst en het Traditionele kerst diner

 

Voor de Italianen behoort Kerstmis tot één van de belangrijkste jaarlijkse feesten. Het feest wordt dan ook uitbundig gevierd met tal van (familie)tradities.

Gezellig met de hele familie bij elkaar, Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, oftewel Kerstmis met je familie, Pasen met wie je wilt.  Vis eten, levende kerststallen met dieren en acteurs bezoeken en de kerstmis bijwonen. Het zijn enkele voorbeelden van de jaarlijks terugkerende kersttradities in Italië. De feestelijkheden vinden hoofdzakelijk plaats op kerstavond en eerste kerstdag. Hoewel de Italianen tweede kerstdag niet echt kennen, zijn wel veel mensen op die dag nog vrij en zijn de winkels gesloten.

Het traditionele Italiaanse menu op la vigilia di Natale, kerstavond, bestaat uit vele visgerechten, 7 in totaal ( dat kan verschillen per regio). De gerechten lopen uit een van  antipasto di cozze, gegratineerde mosselen, calamari fritti, gefrituurde calamari, spaghetti alle vongole, spaghetti met venusschelpjes, linguine alle alici, linguine met ansjovis, baccalà, stokvis.  Het is de gewoonte om na de nachtmis met elkaar spumante te dinken met panettone.

De kerstlunch is het volgende wat op het programma staat, de pranzo natalizio. De lunch is belangrijker dan het diner en duurt ook eindeloos. Een gerecht dat in een traditioneel gezin niet kan ontbreken, zijn de thuisgemaakte Cappelletti in brodo. Dit zijn een soort tortellini die in een hete bouillon worden opgediend. Het wordt veelal in huis gemaakt. Uren staat men in de keuken om de uitgebreide lunch voor te bereiden.

In Italië heet het kerstfeest 'Natale'. Dat betekent 'geboortedag'. In bijna elke kerk en in bijna elk huis staat een kerststal. De Italianen versieren hun huis met hulst en maretak en met kaarsen en een 'ceppo'. Dat is een soort open piramide waarin kerstspulletjes worden gezet, net zoiets als de kerstboom in Nederland.

 

 

Kerst gerecht Panettone - Pandoro

 

Een traditioneel gerecht dat wordt gegeten met kerst is de Panettone. Het is een Italiaans luxebrood of cake met vruchten. Van oorsprong komt het uit Milaan en wordt vooral rond Kerstmis gegeten.
Het brood heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker en rozijnen, gekonfijt fruit of chocoladestukjes bevat. Pandoro is de Veronese variant op de Milanese panettone. Pandoro, het ‘gouden brood’, wordt met vanillesuiker of poedersuiker bestrooid en in tegenstelling tot de panettone zitten er geen sukade en rozijnen in. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken of een zoete wijn, zoals spumante of moscato.

 

Kerststallen

 

Kerststallen zijn er vanaf 8 december,  een veel gevallen zijn dit ook levende kerststallen. Echter pas vanaf 24 december is het kindje Jezus in de kribbe neergelegd.
In vrijwel alle plaatsen in Le Marche kun je deze bezoeken, erg mooie vind je in Fossombrone, Urbino en Serrungarina.