Bel of WhatsApp

Introductie Le Marche

Le Marche, een van de mooiste regio's van Italië 

Le Marche wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd, en is een regio die alles heeft wat u zich kunt wensen. Deze regio wordt ook wel De Marken genoemd in het Nederlands, wat is afgeleid van het Germaanse woord mark, wat grens/markering betekent. De Marken ligt midden in Italië tussen de Adriatische zee en de Apennijnen. In Le Marche vindt u bergen, strand, prachtige oude steden en lieflijke dorpjes, maar ook ongerepte natuur. Het doet denken aan Toscane, maar hier vindt u nog de rust, ruimte en puurheid. De perfecte setting voor het beleven van Italië en genieten.Agriturismo Le Marche, Fabio Appartementen Le marche, Alessio               

Geen mens kan ongevoelig blijven voor de specialiteiten van La Mama, voor het urenlang tafelen en voor de liefde waarmee alles bereid wordt. Eten met de familie is voor een Italiaan van groot belang. Zou het niet heerlijk zijn eens een week in die eetcultuur te duiken? Kennis te maken met de authentiek Italiaanse keuken en alle delicatessen en gebruiken die daarbij horen? Geen regio leent zich er beter voor. Le Marche blinkt uit in specialiteiten, van vleeswaren tot truffels en van olijfolie tot grappa.
 

Landschap Le Marche

Landschap Le Marche

In het westen van Le Marche vindt u de bergketen van de Appennijnen. Het hoogste punt in deze regio is de Monte Vettore met een hoogte van 2476 meter en is gelegen in de province Ascoli Piceno. De Monte Vettore is onderdeel van het massief Monti Sibillini. Het landschap tussen dit nationale park en de kust is hierdoor heuvelachtig en heeft zich ontwikkeld tot belangrijk landbouwgebied. Deze landbouwgronden worden voornamelijk gebruikt voor het telen van fruit, olijven en druiven. Deze druiven worden uiteraard gebruikt voor de productie van wijn. De kustlijn van Le Marche is ongeveer 170 kilometer lang en bestaat uit zand- en kiezelstranden. De kustlijn wordt onderbroken door woeste rotskust genaamd Monte Conero ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona, en door Monte San Bartolo ten noorden van Pesaro. In Ancona vindt u tevens de belangrijkste havenplaats van Le Marche.

 

Cultuur en Geschiedenis van Le Marche

Cultuur in Le Marche

Op het gebied van Cultuur heeft Le Marche veel te bieden. Le Marche - volgens velen "het nieuwe Toscane" - heeft de hoogste dichtheid aan musea en pinacotheken van Italië. Er zijn duizenden kerken, waarvan tweehonderd in vroeg Romaanse stijl, meer dan 1000 geregistreerde monumenten, 106 kastelen, 15 forten en 170 fortificaties. Van de 71 historische theaters die bewaard zijn gebleven, zijn 42 nog in gebruik en de streek bezit een schat aan oude manuscripten.

Geschiedenis van Le Marche

Le Marche CultuurLe Marche MombaroccioLe Marche werd voor de komst van de Romeinen bewoond door twee volken, namelijk de Piceni en de Senonische Galliërs. De Piceni behoorden tot de Italische volken en hebben zich tegen het eind van het tweede millennium voor Christus in de regio Le Marche gevestigd. In de tijd van de Romeinen gaf de Romeinse keizer Augustus de regio de naam Picenum, vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners. Later, rond het jaar 1000, is de naam gewijzigd in Le Marche. Dit is afgeleid van het Germaanse woord mark wat staat voor grens/markering. Vandaar de Nederlandse benaming De Marken. Le Marche betekent vrij vertaald dus “regio op de grens”. Nadat in de 19e eeuw een spoorlijn werd aangelegd tussen Bologna en Brindisi verkreeg Le Marche een goede verbinding met de rest van het land. Voordat deze spoorlijn werd aangelegd was Le Marche slecht bereikbaar via moeilijk begaanbare wegen en bergpassen.

Overzichtskaart Le Marche

Kaart Le Marche

Le Marche is gelegen in het midden van Italie, tussen de Appenijnen en de Adriatische zee. In het noorden grenst het aan de regio Emiglia Romagna, in het westen aan Umbrie en in het zuiden aan de Abruzzen. 

Het noorden van Le Marche, tussen Pesaro en Fano en landinwaarts, kenmerkt zich door een afwisselend heuvellandschap wat al snel overgaat in bergen. Het midden van Le Marche, vanaf Ancona landinwaarts, is wat weidser met brede dalen die ook daar de bergen in lopen. Het zuiden is, met name aan de kust, iets mediterraner met palmbomen aan de stranden. De afstand tot de bergen is wat groter, maar ze zijn ook hoger. Hoe dan ook, het is overal mooi !

Het weer in Le Marche

Meteo Le MarcheLe Marche, gelegen tussen de Apennijnen en de Adriatische zee heeft een heerlijk klimaat. Een voorjaar dat al vaak in maart erg prettig is. Een lange zomer die al in juni begint en vaak doorloopt tot in september. En een mooi najaar waarbij vaak nog tot laat in oktober in korte broek en polo de olijven geplukt kunnen worden. De maanden juli en augustus kunnen goed warm zijn, waarbij strand en bergen voor verkoeling zorgen. Kortom een regio met een heerlijk klimaat waar het van het vroege voorjaar tot in het najaar heerlijk toeven is.

Het klimaat van Le Marche is mild mediterraan. In onderstaande tabel zie u de verschillende gegevens per maand. dit zijn wel gemiddelden natuurlijk, de werkelijkheid kan natuurlijk afwijken. dat hangt ook af van de plaats waar u verblijft.

Wilt u op vakantie een goed inzicht hebben in het weer en de weersverwachting? Download de App van Ilmeteo.it , deze geeft lokaal een goede weergave en voorspelling.

Maand T min T max Neerslag Vochtigheid Zonuren
Januari 1 °C 9 °C 51 mm 82 % 3 ore
Februari 2 °C 10 °C 53 mm 81 % 3 ore
Maart 4 °C 13 °C 68 mm 76 % 5 ore
April 7 °C 17 °C 54 mm 75 % 6 ore
Mei 11 °C 22 °C 60 mm 74 % 8 ore
Juni 14 °C 25 °C 55 mm 71 % 9 ore
Juli 16 °C 28 °C 52 mm 70 % 10 ore
Augustus 17 °C 28 °C 84 mm 70 % 10 ore
September 14 °C 24 °C 73 mm 75 % 8 ore
Oktober 10 °C 20 °C 72 mm 79 % 5 ore
November 6 °C 14 °C 80 mm 83 % 3 ore
December 2 °C 10 °C 74 mm 82 % 2 ore

Verblijven in Le Marche

In Le Marche is een behoorlijk groot aanbod van verschillende vakantieverblijven. Aangezien Le Marche ook -historisch- gezien poluliar is bij de Italianen zelf is veel aanbod daarop afgestemd. De Italianen zelf zoeken zelf meer de drukte op en zijn ook wat minder gericht op privacy en buitenruimte. Aangezien Italianen op vakantie gewoonlijk uit eten gaan is er ook vaak minder aandacht voor de keuken uitrusting.

De behoefte van de noord/west europese vakantieganger ligt toch wel wat anders. Zij zoeken toch meer rust, ruimte en privacy en zeker geen verkeerslawaai. Vandaar dat wij zelf op zoek zijn gegaan naar die Vakantiehuizen,  Villa's , Appartementen en Agriturismo's die voldoen aan die behoefte. En die hebben we gevonden en ook allen persoonlijk bezocht! Mooie accomodaties die op alle punten voldoen aan die wensen en duidelijke informatie daarover. Heeft u vragen over een accomodatie of wilt u dat wij voor u zoeken op basis van uw wensen?  Aarzel niet , bel of mail ons en wij gaan voor u op zoek.

Overigens, Le Marche is niet alleen de moeite waard voor uw zomervakantie. Kijk ook eens wat de mogelijkheden zijn voor een voorjaarsvakantie of herfstvakantie.