Bel of WhatsApp

Op weg naar Le Marche

Met de auto naar Le Marche is een flinke rit. Zeker in de zomerse weekeinden kun je in Zwitserland bij de Gotthardtunnel in de file belanden. Om goed voorbereid op stap te gaan en de alternatieven te weten hebben we de mogelijkheden op een rij gezet.

Zwitserland:

Voor de te verwachten verkeersdrukte vind je goede informatie op de site van TCS, de zwitserse ANWB. Daar vind je de prognoses voor de week, weekeinden en de zomer. Je kunt daar ook de kalender downloaden en de alternatieve routes worden beschreven. Een tip is wel: wanneer er een flinke file aangekondgd wordt (te beluisteren via de autoradio) is de route over de pas aan te bevelen. Duurt iets langer maar je rijdt tenminste en is een mooie rit. Ga wel op tijd de snelweg af (de opritten nadien zijn meestal afgesloten)!

Er is ook een app die real-time info geeft. Klik hier om te bekijken en te downloaden.  

Ook bij de grensovergang bij Chiasso wil het wel eens opstoppen. Ook hier kun je vooraf een alternatief zouken door bijvoorbeeld binnedoor via Cernobbio (aan het Comomeer) te rijden.

Ga je wat langer op vakantie? Overweeg dan eens om zaterdagmiddag te vertrekken, je rijdt dan achter de grote golf aan. Je komt dan weliswaar op zondag (middag) aan, maar wel een stuk minder gestresst. Uiteraard is donderdag of vrijdagochtend vroeg vertrekken ook een goed idee. Kies een overnachting vlak voor de Gotthard (bijvoorbeeld in Wassen), sta vroeg op en ben als eerste door de tunnel of over de pas.

Italie

De autostrada rijdt over het algemeen wel behoorlijk door. Drukke punten zijn door Bologna (houdt hierbij links aan, dus zorg dat je niet op de paralleweg terecht komt). De A14, die langs de kust loopt wordt momenteel verbreedt. Grote stukken zijn al klaar (van Rimini tot aan Senigallia). Tussen Senigallia en Ancona zuid is men nog druk bezig, daarna loopt het weer goed door. De Italianen houden erg van het strand. Bij mooi weer, en dat is het gelukkig vaak in de zomer, trekt men dan ook graag naar de kust. Zaterdag (ochtend) van Milaan/Bologna naar de kust, en zondag weer terug.