Bel of WhatsApp

Anwb gids Le Marche de marken
Hier treft u informatie aan over een aantal praktische zaken voor uw bezoek aan Le Marche. Hoe en waar vind ik medische hulp? Wat zijn de gebruikelijke openingstijden? Wat voor gidsen kan ik gebruiken ter voorbereiding? Een juist uitgekomen reisgids van de ANWB kan u al goed op weg helpen. Net nieuw en een van de eerste -Nederlandse- gidsen die geheel over Le Marche gaat.

In ons 'Magazine'  treft u behalve praktische tips ook veel informatie over Le Marche aan, veelal zelf geconstateerd. Let wel het is geen reisgids maar het kan u zeker helpen. En ... heeft u vragen? aarzel niet en bel of mail ons. 

Verkeer in Le Marche

A14 Le MarcheHet verkeersbeeld is, met name in de steden, soms Italiaans rommelig. Parkeren is veelal betaald maar niet heel duur. In sommige steden is het –oude - centrum alleen toegankelijk met een vergunning. Soms is er camera toezicht dus een bon is zo gescoord (of die dan ook thuis op de mat valt is maar zeer de vraag). De wegen zelf zijn redelijk tot goed. De hoofdader / snelweg langs de kust (A14) is tolweg. Het alternatief, de ‘statale’ (SS16) is tolvrij maar gaat door alle kuststeden en duurt dus langer.

Het eerste en laatste weekend van augustus zijn de ‘zwarte’ weekenden, dan gaan de Italianen zelf op vakantie (en spreiding is er niet) het is dan overal heel druk op de (tol) wegen.

1e Hulp

Eerste HulpMocht er op vakantie iets mis gaan (en dat is niet te hopen) dan is de 1e hulp bij het ziekenhuis de plek om naar toe te gaan. In vrijwel alle steden van enige omvang is –nog- wel een ziekenhuis. De eerste hulp is ook de plek waar Italianen zelf naar toe gaan aangezien huisartsen hier nauwelijks iets zelf doen (wond hechten bijvoorbeeld). In de kustplaatsen is soms zelfs een speciale 1e hulp voor toeristen. Verblijf je op een accommodatie met een gastheer/gastvrouw dan kunnen ze je meestal wel verder helpen (sommige gaan met je mee naar hun eigen huisarts).

Logo DierenartsBen je met een huisdier en heb je een dierenarts nodig? Deze zijn er heel veel en ook zeer vriendelijk. Ze nemen echt de tijd voor je en zijn goed geoutilleerd. Informeer voor vertrek bij je eigen dierenarts naar de inentingen. In ieder geval voor honsdolhied. En vergeet ook zeker het Paspoort niet mee te nemen!

Met de auto naar Le Marche

De afstand van Utrecht naar Pesaro (in het Noorden van Le Marche) bedraagt 1400 km. Afhankelijk van waar u woont in Nederland kunt u of door Duitsland of door Zwitserland rijden. Wij zelf vinden de route over Zwitserland het prettigst. Utrecht - Maastricht - Luxemburg - Straatsburg - Mulhouse - Basel - Gotthard - Chiasso - Milaan - Bologna - Pesaro (A14) U zou het in 1 dag kunnen rijden.

Als u besluit tot een overnachting onderweg dan kunnen wij u nog een leuk adres in Zwitserland voorstellen. Hotel Krone in het plaatsje Wassen. Het ligt 5 minuten van de snelweg net voor de Gotthardtunnel. Verder bieden wij ook nog een zeer mooi en fijn adres aan in de buurt van Turijn waar u op de heen- of terugweg een paar dagen heerlijk kunt verblijven.

In de zomer kan de route behoorlijk druk zijn, maar er zijn wel alternatieven zoals:

Richting Bellinzona: van Basel via Zürich en Chur, door de San Bernardinotunnel naar Bellinzona.

Alternatief voor als de Gotthardtunnel (A2) langdurig dicht is of er een flinke file staat: de pasroute tussen Göschenen en Airolo. Zelf vinden wij dit een prettige route, mooi en ook niet veel langer. Ga er voor de Gotthard op tijd af (bij Wassen bijvoorbeeld). Ook op de terugweg is deze route goed te doen. Houd de verkeersinfo in de gaten en ga op tijd de snelweg af.

De drukke dagen zijn vrij voorspelbaar. Voor een overzicht daarvan (zowel in zuidelijke als noordelijke richting) kijk dan hier 

Verder biedt de site van de ANWB ook informatie over alternatieve route's. 

Vliegen naar Le Marche

Le Marche zelf kent een, centraal gelegen, vliegveld bij Ancona. Dit wordt aangedaan door Ryanair vanuit Weeze (Dusseldorf, Duitsland) en Charleroi (Belgie).

Ryanair Le Marche Ancona Vliegvelden velden in de buurt:  Ancona centraal voor heel Le Marche. Rimini, ten noorden van Le Marche op 40 km.  Bologna ten noorden van Le Marche op 170 km. Ligt je bestemming in het  zuiden van  Le Marche, dan is Pescara ook een goede mogelijkheid, ca 120 km tot San Benetto del Tronto. Ga je op vakantie wat meer in het binnenland? dan is ook Perugia een goede aankomstplaats, te bereiken vanaf Charleroi . U kunt o.a. vliegen vanaf Dusseldorf Weeze naar Ancona en dagelijks vanaf Charleroi naar Bologna.

Uiteraard kunt u ook vanaf Amsterdam meedere keren per dag op Bologna vliegen, zo ook vanaf Brussel (Zaventem). Vanuit het zuiden van nederland kunt u vliegen vanaf Eindhoven naar Bologna, zijn diverse mogelijkheden. 

 

Van Naar
Brussel Charleroi Ancona, Perugia, Bologna
Brussel Zaventem Bologna
Eindhoven Bologna, Pescara
Dusseldorf / Weeze Ancona, Bologna
Amsterdam Bologna

Kijk hier om te zien wat voor u een aantrekkelijke verbinding is. Verder advies nodig? Aarzel niet ons te bellen of te mailen. 

Vlieg je vanaf Amsterdam of Brussel en wil je de auto 'lang' parkeren. Kijk dan ook een bij de langparkeermogelijkheden bij Schiphol en Zaventem van Quickparking. Parkeren voor een aantrekkelij tarief met shuttle service. Kijk ook eens bij Vliegen en Parkeren voor mogelijkheden bij Charleroi en Weeze. Een compleet overzicht van parkeermogelijkeden voor verschilende vliegvelden vindt u bij Parkos

Auto Huren

Een auto huren kan op een heleboel adressen. Veelal kunt u op de site van de vliegmaatschappij direct een auto huren.  Het huren van een auto voor een week (of 2) hoeft zeker niet zo duur te zijn als u het vergelijkt met zelf rijden (gemak en comfort, tol en brandstof) en een eventuele overnachting onderweg.

Auto huren Le MarcheWij kunnen u een huurauto van Sunny Cars van harte aanbevelen. Omdat deze all-in is: werkelijk alle nodige verzekeringen zijn inbegrepen. Zelfs een extra WA van € 7,5 miljoen. Ook dak-banden-bodem-glasschade is gedekt en het eigen risico wordt standaard terugbetaald. U kunt dus 100% zorgeloos rondrijden. Optimaal genieten! Het fijne is ook dat u vanuit het vliegtuig zó uw huurauto instapt. Geen tijdrovende transfer en u hoeft niet te sjouwen met bagage. En alles is van te voren geregeld en betaald dus gegarandeerd géén extra kosten ter plaatse. Klik hier voor een overzicht of offerte. 

Reis- Annulerings- Verzekering

Reisverzekering Le MarcheWanneer u op vakantie gaat is het prettig om goed verzekerd te zijn. Misschien heeft u al een doorlopende reis- of annuleringsverzekering. Indien u dat niet heeft, dan is het wellicht goed om in ieder geval voor de vakantie een verzekering af te sluiten. Hoewel Le Marche een behoorlijk veilige regio is weet je uiteindelijk nooit wat er kan gebeuren. Regelmatig krijgen wij de vraag of wij die verzekering ook verzorgen of waar men dat makkelijk kan doen. De eenvoudigste methode is om dat zelf -online- te doen. Zo kunt u zelf bepalen wat er verzekerd wordt en ziet u direct de kosten van de premie. Klik hier of op de foto om direct een verzekering af te sluiten.

Reisgidsen

Hieronder tref je een aantal –reis- gidsen aan met informatie over Le Marche.

ANWB Reisgids Le MarcheOntdek Le Marche (ANWB)
Net nieuw en een van de eerste nederlandse gidsen die uitsluitend over Le Marche gaat.

Reisgids Adriatische Kust en Le MarcheAdriatische kust Italie (ANWB)
Geen dik reisboek van driehonderd bladzijden, maar een concreet, handzaam boekje met de belangrijkste bezienswaardigheden? Dan komt de serie ANWB Extra van pas, met onder meer ‘Adriatische Kust’.

Wandelen Le MarcheMarche Adriakuste, Uitstekende wandelgids (in het Duits) met een groot aantal dagtochten in dal en hooggebergte. Met praktische informatie. Klik op de afbeelding om het direct bij de uitgever te bestellen.

Wegenatlas Midden ItalieWegenatlas Midden-Italië - L'Atlante stradale d'Italia. Uitgebreide wegenatlas van Midden-Italië over de regio: Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Abruzzo, Molise en Sardegna, afgebeeld op een schaal van 1 : 200 000. Ook bij Bol.com te bestellen (Klik op de afbeelding)

Reisgids Le Marche, Toscane, UmbrieToscane - Umbrië - Dominicus reisgids Een populair geschreven reisgids voor Umbrie, Toscane en Le Marche, met het accent op kunst en geschiedenis. Het boek biedt vooral veel historisch feitenmateriaal betreffende landstreken en steden, etc.. Ook bij Bol.com, klik op de afbeelding.

Internet in Le Marche

Steeds meer accomodaties beschikken over een internetaansluiting met Wifi. Door de veelal landelijke ligging betekent dat een verbinding via het mobiele netwerk. De snelheid(bandbreedte) en kwaliteit (heuvels) is vaak beperkter is als gewend (In Italie is 4G niet weid verbreid en zeker niet 'in campagna). Houd er dus rekening mee dat 'thuiswerken'  minder snel gaat. Mailen en appen gaat meestal goed, foto's en filmpjes minder.

Wil je zeker weten dat je kunt internetten? Bij de meeste Nederlandse en Belgische providers kun je ook een tijdelijk buitenland pakket 'aanzetten' zodat je gedurende de vakantie tegen een vast, relatief laag, tarief internet kunt gebruiken, bellen en sms-en. Veelal is een SMS voldoende om het aan te zetten. na de gekozen periode eindigt het abonnement vanzelf. Kijk bijvoorbeeld bij Vodafone, KPN en T-Mobile.

Hotspot Instellen iPhoneDe meeste smartphone’s kun je tegenwoordig ook als mobiele ‘hotspot’ laten werken. Zodoende hoeft maar een toestel van het gezelschap het buitenland pakket af te sluiten en kunnen de anderen, via bluetooth, daarvan gebruik maken. Kijk hier voor de instellingen voor iPhone en Android.

Wifi ter plaatse blijft natuurlijk het fijnste. Niet alle accommodaties kunnen daarin voorzien. Door de veelal landelijke ligging is een vaste telefoonaansluiting niet aanwezig en is een wifi oplossing soms niet mogelijk. We hebben een aantal oplossingen die wel werken op een rijtje gezet.

Ook zelf merken we dat beschikken over internet "in campagna" niet altijd even makkelijk is. Wanneer we onderweg zijn of ergens verblijven dan willen we toch graag op de hoogte blijven en kunnen communiceren. Heb je het echt nodig en zul je ook veel data verbruiken, dan is een Italiaanse SIM-kaart met abonnement of prepaid de beste oplossingWe hebben ons wat in verdiept, ook vanwege de vragen van klanten. Dit zijn de mogelijkheden:

Heb je het echt nodig en zal je ook veel data verbruiken, dan is een Italiaanse SIM-kaart met abonnement of prepaid de beste oplossing. Je kunt deze natuurlijk ook in je eigen telefoon gebruiken (hij moet dan wel sim-lock vrij zijn).

Mobiele RouterEen mooie oplossing is een mobiele router. Hierin kun je dan een ter plaatse aangeschafte sim kaart van Italië in doen. Dit kan zowel een prepaid kaart zijn of een "abonnement" wat je dan kunt activeren en stoppen wanneer je wilt. Kom je vaker in Le Marche of Italië dan is de laatste optie wel erg handig. Met de mobile router maak je verbinding en vervolgens heb je een eigen mobiel wifi netwerk waar verschillende mensen gebruik van kunnen maken. Over het algemeen biedt TIM de beste dekking, maar als je het zeker wilt weten kun je het beste bij een verkooppunt dicht bij je verblijfsadres informeren.

Wij zelf hebben er een in NL gekocht bij de routershop (klik hier voor productspecificaties). Als we onderweg zijn activeren we hem en kunnen we met de laptop, smartphone en ipad gewoon onze dingen doen. Hij is sim-lock vrij, dus wanneer we in Nederland zijn dan stoppen we er een Nederlandse sim kaart in en presto!

Je kunt natuurlijk ook voor de laptop met een "dongel" werken. Ook deze kun je bij de routershop  verkrijgen, let er wel opdat hij sim-lock vrij is.

Mocht je naar aanleiding hiervan vragen hebben? mail of bel ons, we helpen je graag verder.

Koffie in Le Marche

Italie staat bekend om de goede koffie en ook in Le Marche zul je die zeker aantreffen. Wanneer je koffie wilt drinken in het valantiehuis zul je heel vaak het traditionele Moka apparaat aantreffen. Veel Italianen zweren er bij en vinden dit lekkerder dan espresso ! Maar wat voor apparaat is dit en hoe moet je het gebruiken? Onderstaande afbeeldingen geven aan hoe het er uit ziet en hoe het werkt.

Moka Koffieapparaat Moka Koffieapparaat De werking is vrij eenvoudig. Schroef de kop, met het handvat van de onderkant los. Haal de filter er uit. Vul het onderste reservoir met water, doe koffie in de filter. Zet de filter met pijpje naar beneden in het waterreservoir en schroef de bovenzijde er weer op. Zet het geheel op het fornuis (meestal de kleinste pit) en zet de brander aan. Na enige tijd gaat het water koken en vervolgens gaat de stoom, door de filter naar het bovenste reservoir. Wanneer je hoort dat het echt hard gaat pruttelen is het water op. Haal de Moka van het formuis, anders wordt de koffie erg bitter. Presto de Moka koffie is gezet ! De meeste Italianen gooien daar 's ochtends een flinke sloot warme melk bij. Maar je kunt de koffie ook, als je hem te sterk vindt, aanlengen met heet water.

De koffie voor de Moka is in alle supermarkten te verkrijgen, het is verpakt in de zogenaamde 'snelfiltermaling' pakken. Wil je kijken hoe het werkt? Bekijk dan onderstaande video.

 

 

Koffie zetten met Moka apparaat

Met de Hond naar Le Marche

Met de hond op vakantie naar Le Marche, Italie

Heb je een hond, dan neem je die het liefste mee op vakantie. En die neem je natuurlijk graag mee naar het strand. In de zomer zijn die, net zoals in Nederland, niet overal toegestaan. Toch zijn er behoorlijk wat plaatsen in Le Marche waar je je hond mee kan nemen naar het strand. Hier vind je overzicht van adressen waar de hond welkom is. Uiteraard dient het Vakantiehuis, Agriturismo of Appartement waarin je wilt verblijven tijdens je vakantie ook huidieren toe te staan. Hier vind je alle accomodaties waar ze welkom zijn.

Van Noord naar Zuid :

ISLAMORADA Dog Beach
Gemeente: Fano, Ponte Sasso

ANIMALIDO
Gemeente: Fano, gratis toegankelijk strand, ten noorden van het riviertje de Torrente. Hele jaar open en toegankelijk voor honden. De honden mogen hier ook in zee zwemmen.

ISLAMORADA DOGBEACH
Gemeente: Marotta, voor honden toegankelijk strand met voorzieningen.

SCOOBY.DOO BEACH
Gemeente: Senigallia, www.scoobydoobeach.it

BAIA CANARIA
Gemeente: Senigallia, Cesano, voor honden toegankelijk strand met voorzieningen.

STABILIMENTO BALNEARE TROPICAL
Gemeente: Ancona,  Palombina Nuova

PINETA BEACH
Gemeente: Porto Recanati,  www.pineta-beach.com

FIUMERELLA (vrij strand)
Gemeente: Porto Recanati, ten noorden van de monding van de rivier de Fiumarella.

CHALET MAREBELLO
Gemeente: Civitanova Marche,  www.chaletmarebello.it

STABILIMENTO BALNEARE IPPOCAMPO
Gemeente: Civitanova Marche

 

BAGNI GIGETTA N13
Gemeente: Civitanova Marche, Lungomare Piermanni. 

BAGNO CRISTALLO N6
Gemeente: Civitanova Marche, Lungomare Piermanni,

CHALET ET'Nà
Gemeente: Civitanova Marche
 

 

Oplaadpunten Le Marche

Nu er steeds meer -gedeeltelijk- electrisch auto's komen wordt ook de aanwezigheid van oplaadpunten op de vakantiebestemming steeds belangrijker. Ook in Le Marche komen er steeds meer laadpalen bij. Om een beeld te krijgen waar je die kunt vinden, kijk dan op de site www.ideegreen.it  Door in te zoomen op de kaart zie je duidelijk welke oplaadpunten er aanwezig zijn. Het netwerk is zeker niet zo groot als in Nederland, maar er komen er steeds meer bij. Wil je het precies weten en kom je er niet uit? Vraag het ons en wij leggen het voor aan de eigenaar, die vaak precies weet wat de mogelijkheden in de directe opgeving zijn.

Schoolvakanties

De schoolvakanties in Nederland en Belgie zijn, voor de zomervakantie, per regio ingedeeld. Het aan te raden om te kijken of je aan het begin of aan het einde kunt gaan. De drukste periode is immers wanneer alle regio's op vakantie zijn . Bij een aantal bestemmingen zijn de prijzen tot half juli of v.a. half augustus lager. Zo vermijd je drukt en de hogere prijzen. Wil je weten welke perioden gelden kijk dan op  Vakantiespreiding.EU daar vind je alle vakantiedagen van zowel Nederland als Belgie.

De Italianen zelf gaan vooral in augustus op vakantie, maar regelen en plannen hun vakantie wat later. Ga je dus in augustus, wacht dan niet te lang.